Българското национално участие в 58-то Венецианско биенале за изкуство

Проектът «Как живеем» на Рада Букова и Лазар Лютаков с куратор Вера Млечевска ще представи България в 58-то издание на Международното изложение за изкуство във Венеция, което ще бъде отворено за посетители от 11 май – 24 ноември 2019 г. Българският национален павилион може да намерите на третия етаж в Палацо Джустиниан Лолин, в близост до моста Дел Академия.

Рада Букова (1973) живее и работи в Париж и София. Тя е мултидисциплинарен артист. Има избрани самостоятелни изложби в Галерия Сариев (Пловдив), Dream Art Fair (Лондон), FUTURA (Прага), Patricia Dorfmann Gallery (Париж), One night stand gallery (София). Участвала е през 2008 г. в международната изложба организирана от Beaux-Arts в Domaine de Pommery (Реймс, Франция), в изложението Art International (Истанбул, Турция) и Музея за съвременно изкуство на Тайпей (Тайван). Печели наградата БАЗА за 2008 г., а през 2009 г. получава една от трите награди на М-тел за съвременно изкуство за годината.

Лазар Лютаков (1977) живее и работи във Виена. Също не се ограничава в средствата, с които работи. Учи в Националната художествена академия София и завършва Академията за изящни изкуства във Виена през 2005 г. Реализира самостоятелни изложби в One night stand gallery (София), wellwellwell Vienna (с Max Scha‑er), VeSch (Vienna) (с Karine Fauchard), Georg Kargl Permanent (Виена), Hans Reh Kunstverein (Виена). Участва в изложбата Bono Vivo – специален проект в 6-то биенале за съвременното изкуство (Москва), в 24/7 на човешкото състояние – 1-во биенале за съвременно изкуство (Виена). Наред с много самостоятелни и колективни изложби, дългогодишният му проект Мазето на Баба Васа в Шабла е забелязан и оценен от списание Artforum.

Вера Млечевска живее и работи в София. Тя е куратор и критик, съосновател е на фондация Изкуство – дела и документи, редактор на изданието за култура и критика blistermagazine.com. Завършва Изкуствознание в Националната художествена академия София (2003). През 2011-2012 се обучава в програмата CuratorLab в Университета Констафак, Стокхолм. Защитава образователната и научна степен доктор в БАН (2018). Има много публикации в редица издания, включително и в списание Фotoart. Реализира над 20 кураторски проекта в България и чужбина. Съсценарист е на филма Ново село (2018). Гост-лектор е в специалност Фотография, НАТФИЗ.